Etiketter

torsdag 16 februari 2017

Reflektion lab

Frågeställning: Hur reflekteras ljus mot olikfärgade ytor?
Hypotes: Jag tror det kommer att reflekteras ett annat ljus beroende på vilka färger som man använder och olika skuggor.Material: Papper vitt A4, Färgat A4 och svart A4, foto, ficklampa med riktad stråle.
Metod: Låt en ljustråle träffa en vit, en färgad och en svart pappersyta. Titta på ett foto i belysning från pappret, inte från lampan. Är det någon skillnad? Om det är skillnad, förklara skillnadenResultat: Det svarta pappret gjorde att fotot blev lite mörkare, på det röda att fotot fick en rödare nyans, det vita att fotot blev ljusare och det gröna att fotot blev grönare. Ljuset reflekterades. Slutsats: Man såg att beroende på vilken färg pappret hade blev det olika nyanser som reflekterades på fotot. Man märker att vita kläder syns bättre i mörkret än vad svarta kläder gör. På sommaren i värmen absorberar svarta kläder ljuset bättre och det blir varmare i svarta kläder.

Frågeställning: Är det någon skillnad om ljuset träffar en vit pappersyta eller en skrynklig aluminiumfolie?
Hypotes: Jag tror att ljuset kommer att spridas ut mer på fotot och på det vita kommer inte ljuset reflekteras på samma sätt.
Material: Papper vitt A4, Aluminiumfolie, Foto, Ficklampa med riktad stråle
Metod: Titta på ett foto i belysning från pappret/aluminiumfolie.
Resultat: Det blev ljusare på fotot när man lyste på aluminiumfoilet, när man lyste på det vita pappret blev det inte lika ljust ljuset spreds inte ut lika mycket.
Slutsats: Det är skillnad på att rikta en ljusstråle mot ett aluminiumfolie än mot ett vitt A4, för när aluminiumfoliet är skrynkligt reflekteras inte bara ljuset utan det sprid mer också. Det blanka aluminiumfoliet reflekterar ljus bättre än vad ett vitt, plant papper gör.

Frågeställning: Vad är regeln för reflektion i plana speglar?
Hypotes: Beroende på linjernas riktning ändras vinklarna 
Material: Papper vitt A4, små plana speglar, ficklampa med riktad stråle (gärna en smal stråle), klos och vinkelskiva, linjal
Metod:
1. Tejpa fast en plan spegel på en träklos så att spegeln står lodrätt. Ställspegeln på ett pappersark och rita en rät linje på pappret längs spegelns nedre kant.
2. Drag med hjälp av en linjal, som går snett in mot spegeln. Vi tänker oss att linjen är en ljusstråle som går in  mot spegeln. Markera strålens riktning med en pil.
3. RiktaRikta in linjalen så att den kommer i linje med spegelbilden av den infallande stråle du ritat. 
4. Med normal menar man en linje som går vinkelrätt mot spegeln. Rita normalen till spegeln i den punkt där den infallande strålen träffar spegeln. Markera infallsvinkeln med ett I och reflektionsvinkeln med ett R i figuren.
Resultat: Man såg linjen man ritat i spegel reflekterades i spegeln, det blev exakt det linjer man ritat såg man i spegeln.
Slutsats: Regeln för reflektion är att infallsvinkeln är lika stor som reflektionsvinkeln dom har samma grad. T.ex. om infallsvinkeln har en grad på 20° har reflektionsvinkeln också det. om infallsvinkeln är 30° är reflektionsvinkeln också det.
Resultat: Det blev ett starkare ljus när man riktade ljusstrålen mot det skrynkliga aluminiumfoliet och svagare om man riktade ljuset på det vita pappret.
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar