Etiketter

torsdag 16 februari 2017

Ljusets brytning i vattnet

Ljustra fisk i skålen
Material: Genomskinlig låda, blompinne(istället för ljuster), mynt (istället för fisk).
Metod: Lägg myntet på lådans botten häll i vatten i lådan till den nästan är full. Stöd blompinnen mot kanten och sikta noga på myntet. Stick ner ljustret mot myntet. Vad händer?
Resultat: Man träffar inte myntet, för när vi stack ner pinnen såg det ut som att den böjdes, och från sidan såg det ut som om den hade gått av.
Slutsats: Det blir så för att ljuset bryts när blompinnen träffar vattenytan eftersom vatten är ett tjockare material då bromsas ljuset. För oss ser det ut som att pinnen kommer träffa fisken/myntet men ögat luras. Infallsvinkeln är lika stor som reflektionsvinkeln.

Totalreflexion i glas
Material: En kemibägare 250ml
Metod: Häll vatten i bägaren. Titta från sidan så ser du att botten på bägaren ser ut som en spegel
Varifrån kommer ljuset som du ser i den speglande botten? Pröva om du kan placera en hand så att den syns i spegeln. Var placerar du den i så fall?
Var ska ögat vara för att den övre vattenytan ska se ut som en spegel?
Var ska ögat vara för att den böjda ytan ska se ut som en spegel?
Resultat: Om man tittar från sidan ser man en spegel på botten och tittarn man från sidan och upp får man en spegel där uppe. För att se handen i spegeln placerar man handen på det buktiga delen av bägaren och sen beror de på vart ifrån man tittar. Men vi kunde inte se en spegel på den buktiga delen.
Slutsats: Totalreflektion gör att ljuset går ännu snabbare det studsar. Det använder man bland annat i fiberkablar. För att det ska bli totalreflektion reflekteras ljuset mellan två material med olik optisk täthet. det gör att man beroende på vart man tittar eller vart ljuset kommer ifrån kan se en spegel då det blir total reflektion.

Den första linsen
Material: plast, text
Metod: Lägg en droppe vatten på det plastade pappret. Ser texten större eller mindre ut? Vilken slags lins fick du? Rita hur det ser ut från sidan, anteckna.  
Nackdelen med denna lins är att man bara kan studera det som droppen ligger på.
Testa ett annat sätt. 
Resultat: Texten såg större ut när man tittade genom vattendroppen.
Slutsats: Texten förstorades för att en vatten droppe är konvex, konvexa linser används i förstoringsglas, kameror och kikare för att förstora bilder. En konvex lins samlar parallellt ljus  och bryter det i fokus som förstorar text eller bilder. 
Material: text, aluminiumfolie(10*10cm) med litet hål
Metod: Stick ett litet hål i folien med en nål. Slå upp en text som är liten och försök att läsa med ögat högst 5cm från bokstäverna. Lägg sedan folien över ögat och försök läsa texten genom det lilla hålet. Vad är skillnaden? Försök förklara varför det blir så. (Detta experiment kräver mycket ljus för att fungera.) 
Resultat: Texten förstorades.
Slutsats: Om man tittar nära på en text blir texten större men den blir inte så tydlig, men använder du aluminiumfolie så reflekteras ljuset annorlunda och du får en tydlig bild


Reflektion lab

Frågeställning: Hur reflekteras ljus mot olikfärgade ytor?
Hypotes: Jag tror det kommer att reflekteras ett annat ljus beroende på vilka färger som man använder och olika skuggor.Material: Papper vitt A4, Färgat A4 och svart A4, foto, ficklampa med riktad stråle.
Metod: Låt en ljustråle träffa en vit, en färgad och en svart pappersyta. Titta på ett foto i belysning från pappret, inte från lampan. Är det någon skillnad? Om det är skillnad, förklara skillnadenResultat: Det svarta pappret gjorde att fotot blev lite mörkare, på det röda att fotot fick en rödare nyans, det vita att fotot blev ljusare och det gröna att fotot blev grönare. Ljuset reflekterades. Slutsats: Man såg att beroende på vilken färg pappret hade blev det olika nyanser som reflekterades på fotot. Man märker att vita kläder syns bättre i mörkret än vad svarta kläder gör. På sommaren i värmen absorberar svarta kläder ljuset bättre och det blir varmare i svarta kläder.

Frågeställning: Är det någon skillnad om ljuset träffar en vit pappersyta eller en skrynklig aluminiumfolie?
Hypotes: Jag tror att ljuset kommer att spridas ut mer på fotot och på det vita kommer inte ljuset reflekteras på samma sätt.
Material: Papper vitt A4, Aluminiumfolie, Foto, Ficklampa med riktad stråle
Metod: Titta på ett foto i belysning från pappret/aluminiumfolie.
Resultat: Det blev ljusare på fotot när man lyste på aluminiumfoilet, när man lyste på det vita pappret blev det inte lika ljust ljuset spreds inte ut lika mycket.
Slutsats: Det är skillnad på att rikta en ljusstråle mot ett aluminiumfolie än mot ett vitt A4, för när aluminiumfoliet är skrynkligt reflekteras inte bara ljuset utan det sprid mer också. Det blanka aluminiumfoliet reflekterar ljus bättre än vad ett vitt, plant papper gör.

Frågeställning: Vad är regeln för reflektion i plana speglar?
Hypotes: Beroende på linjernas riktning ändras vinklarna 
Material: Papper vitt A4, små plana speglar, ficklampa med riktad stråle (gärna en smal stråle), klos och vinkelskiva, linjal
Metod:
1. Tejpa fast en plan spegel på en träklos så att spegeln står lodrätt. Ställspegeln på ett pappersark och rita en rät linje på pappret längs spegelns nedre kant.
2. Drag med hjälp av en linjal, som går snett in mot spegeln. Vi tänker oss att linjen är en ljusstråle som går in  mot spegeln. Markera strålens riktning med en pil.
3. RiktaRikta in linjalen så att den kommer i linje med spegelbilden av den infallande stråle du ritat. 
4. Med normal menar man en linje som går vinkelrätt mot spegeln. Rita normalen till spegeln i den punkt där den infallande strålen träffar spegeln. Markera infallsvinkeln med ett I och reflektionsvinkeln med ett R i figuren.
Resultat: Man såg linjen man ritat i spegel reflekterades i spegeln, det blev exakt det linjer man ritat såg man i spegeln.
Slutsats: Regeln för reflektion är att infallsvinkeln är lika stor som reflektionsvinkeln dom har samma grad. T.ex. om infallsvinkeln har en grad på 20° har reflektionsvinkeln också det. om infallsvinkeln är 30° är reflektionsvinkeln också det.
Resultat: Det blev ett starkare ljus när man riktade ljusstrålen mot det skrynkliga aluminiumfoliet och svagare om man riktade ljuset på det vita pappret.