Material: Stearinljus med hållare, lins +10 och lins -10(andra linser med ungefär samma brännvidd kan användas), linshållare, skärm med vit pappskiva.
Linsen: Den bild linsen ger av ett föremål kan vara av två slag, antingen en verklig bild eller en skenbild. En verklig bild kan ses på en skärm. Det kan däremot inte en skenbild. En skenbild kan bara uppfattas direkt i ögat genom att man tittar på föremålet genom linsen.
Metod: 1. Placera ett tänt stearinljus framför linsen +10. Se till att ljuslågan kommer i samma höjd som linsens mittpunkt.2. Håll skärmen på andra sidan om linsen och försök att fånga upp bilden av lågan på skärmen. Titta på ljuset genom linsen. Gör om försöket några gånger med olika avstånd mellan ljuset och linsen. Redogör för de slutsatser du kan dra.3. Byt ut den positiva linsen mot den negativa linsen -10 och gör om försöket. Redogör för det slutsatser ni kan dra.
Resultat: Vi använde -15 linsen först då såg man ljuslågan i linsen som en skenbild den fanns egentligen inte.Sen tog vi +15 lins och då fick vi ingen riktigt bra bild, men då testade vi en +5 lins och då såg vi tydligt skillnaden, på det vita pappret såg man lågan från ljuset upp och ned.
Slutsats: Den konvexa linsen gjorde att vi såg ljuslågan upp och ned, för att man ska se en bild på den vita skärmen måste ljuslågan vara bortanför brännpunkten för skulle ljuslågan vara innanför brännpunkten skulle vi inte se någon låga.
Den konkava linsen kan inte göra så att vi ser en bild på skärmen för det är bara en skenbild, den såg man genom att titta genom linsen, skenbilden är förminskad och rättvänd bild av ljuset. Av att veta det här har vi kunnat skapa kikare och mikroskop.