Etiketter

fredag 20 januari 2017

Kol och Syrgas laboration

Vad händer då man sätter kol i syre?
Hypotes: När kol upphettas i syre bildas koldioxid, syrgasen får glöda mer.
Fakta: Kännetecken för syrgas: Tänder en glöd
Kännetecken för koldioxid: Släcker eld, Grumlar kalkvatten
Material: E-kolv, kork, Syrgas, Kol, Degeltång, Tändstickor, Brännare, Skyddsutrustning, Kalkvatten, Sugrör
Metod: Syrgas i en E-kol sen tar man en degeltång med kol och sätter ner i syret och sen tar man ut kolbiten och sätter sen i kalkvattnet.
Studera kolbiten och syrgasen innan.
Vad händer då du sätter ner kolbiten i syrgasen.
Studera kolbiten efteråt. Bevisa att det bildats koldioxid i e-kolven
Resultat: Innan så var kolbiten svart och efter vi hållit den över en låga(brännaren) såg den ungefär likadan ut den var lite gråare efter.
Man ser inte syrgasen och den luktar inget, när vi satt ner kolbiten började den glöda mer men det var för lite syrgas för en riktig reaktion, när vi satt ner kalkvattnet och skakade blev det grumligare och från början var det helt klart.
Slutsats: När man sätter kol i syre bildas en reaktion, kolen reagerar på syrgasen och börjar glöda mer och så bildas koldioxid. Undersökningen vi gjorde visade inte den tydligaste reaktionen då syrgasen var slut och syrgasen var en av dom viktigaste sakerna för att få n riktig reaktion, eftersom vi nästan inte hade nå syrgas glödde bara kolbiten lite och det bildades inte så mycket koldioxid vilket lede till att kalkvattnet inte riktigt blev grumligt. Min hypotes stämde överens med vad som hände men jag trodde det skulle bli en större reaktion men anledningen till att det inte blev det var ju att det inte fanns nå syrgas. Koldioxid finns när vi andas ut och är också en gas som kommer från förbränningen i motorer och när du eldar, för när du eldar behövs det syre för att det ska brinna och i eld bildas kol så när kol och syre blandas bildas koldioxid och därför innehåller delar av eld röken koldioxid. Det jag skulle ha ändrat är nog att ha mer syrgas så man får en riktig reaktion.

Jag gjorde labben igen för att kunna se en riktig reaktion, och då ser man mer tydligt att kolbiten omvandlas till koldioxid när man blandar den med syrgas när man tar ut kolbiten så ser man att den har blivit gråare och rundare, så sen när vi satt i kalkvatten för att kolla om gasn som hade bildats var koldioxid. Sen testade vi även hur kol reagerar med syre om det blir överskottssyre, då såg man tydligt att kol biten omvandlats till syre då man efter inte kunde se den.

Ord formel: Syre + Kol àKoldioxid
Reaktions formel: C + O2 --> CO2

Kemisk formel: 2C + O2 à 2CO
 

fredag 13 januari 2017

Magnesium & Koppar lab

Frågeställning: Vad händer när magnesium upphettas?
Hypotes: Det bildas magnesiumoxid när magnesium upphettas, det lyser mycket när det upphettas och det blir sotigt och den kommer att väga mer tror jag.
Material: Magnesium, porslinsskål, brännare, degeltång, tändstickor
Metod: Håll magnesiumet med degeltången och håller det över brännaren.
Skriv ner egenskaper för magnesium (fota)
Tänd brännaren, ta magnesiumet med tången, hetta upp i brännarlågan, se till att bandet förs ned i skålen.
Egenskaper efter (fota)
Resultat:
När vi hettade upp magnesiumet började det lysa jätte stark och varmt sen blev det typ inge kvar bara ett vitt pulver. Innan man hettat upp metallen var den silvrig böjbar och tunn.
Slutsats: Ord formel: Magnesium + syre —> magnesiumoxid
Kemisk formel: O2  + 2 Mg --> 2 O-2 + 2 Mg2+ --> 2 MgO
När man hettade upp magnesium skedde en reaktion, det blev varmt och det började lysa. Magnesiumet reagerade med syret och bildade magnesiumoxid.
Det vi hade kunnat göra bättre var om vi hade haft lite bättre skyddsglasögon för man ser inte så bra genom dom och dom glider ner för näsan.

I min hypotes trodde jag det skulle bli en tjockare metall men det blev tvärt om, jag visste att det skulle lysa och reagera med syret, men jag trodde inte det skulle ha exakt samma reaktion som labben vi gjorde med järnet.
I vardagen finns kanske inte magnesium överallt som koppar men jordskorpan som vi går på finns det 2% magnesium och i människokroppen, det finns i skelettet och i musklerna men det koncentrerar sig i hjärtmuskeln (cellerna)












Frågeställning: Vad händer när koppar upphettas?

Hypotes: Jag tror att kopparn kommer att bli tyngre och ändra färg.
Material: Koppar, porslinsskål, brännare, degeltång, tändstickor
Metod: Håll kopparn med degeltången och håller det över brännaren.
Skriv ner egenskaper för koppar (fota)
Tänd brännaren, ta koppar med tången, hetta upp i brännarlågan, se till att bandet förs ned i skålen.
Egenskaper efter (fota)
Resultat: Före vi hade hettat upp metallen var den typ brons färgad och ganska mjuk sen när vi hettat upp kopparn blev den först grå (metall färgad) sen började det sprätta bort den grå ytan och fick då en mer rosa nyans.
Slutsats: Koppar + syre —> kopparoxid (svart o röd)
Cu + O —> Cu2O

När man hettade upp kopparn skedde en reaktion. Det blev varmt och den började glöda sen slutade den glöda och då började det sprätta och så blev det en rosa nyans. Kopparn reagerade med syret och det bildades kopparoxid.
Min hypotes stämde till viss del jag hade rätt med att den skulle ändra färg men tjockleken och böjligheten var enligt mig likadant.
Vi kunde ha haft mer värme på brännaren för det var inte riktigt nog varmt för det tog lite lång tid och man såg inte reaktionen efter jätte bra om vi hade fått göra om det hade jag haft en ännu högre temperatur på brännaren.
 Koppar är nog viktigare än vad vi tror i vardagen, utan koppar hade vi inte haft någon el eller mobiler, datorer, tv. Bilar, tåg och flyg skulle stå stilla, men det är inget vi skulle märka för vi skulle redan vara döda. Inge koppar inge liv.